Podcast interviewtechnieken
Veel podcasts bestaan uit twee personen: een presentator en een gast. Eigenlijk is het dus gewoon een interview. Om een goede podcastmaker te zijn, is het dus handig om een goede interviewer te worden. Hoe beter jij kan interviewen, des te leuker is jouw podcast om naar te luisteren. Wat dit met het succes van je podcast doet, hoef ik jou niet uit te leggen.
Interviewen voor podcasters
Het lijkt misschien makkelijk. Stel wat vragen, leuk gesprek. Maar om een interessant gesprek met meer dan oppervlakkige antwoorden te komen heb je echt wat skills nodig. Hoe zorg je ervoor dat jouw gesprek geen langdradig verhaal wordt? Hoe betrek je je luisteraar bij een gesprek? Je weet het na het lezen van dit artikel.
Doe je huiswerk
Om goede vragen te kunnen stellen, moet je weten wie je gast is. Als je blanco een gesprek in gaat wordt het niks. Als interviewer moet je namelijk kunnen sturen in een gesprek. Want jij bepaalt welke onderwerpen interessant zijn voor jouw luisteraars. Als jij je niet voorbereid krijg je of ene heel kort gesprek, of een gesprek waarin jouw gast bepaalt wat hij/zij kwijt wil of wil promoten. In beide gevallen geef fijn verhaal voor jouw podcast.
Interview huiswerk
- Google je gast. Check wat er te vinden is en wat je moet weten. De socials, wiki, instagram, linkedin, laatste gossip… Jij moet het gelezen hebben voordat je met je gast in gesprek gaat.
- Check het werk van je gast. Als je gast tv, films of radio maakt, dan moet je werk van je gast gezien hebben. Heeft hij een boek geschreven, lees dit boek. Alleen zo weet jij relevante vragen te stellen die juist deze gast zo interessant maken voor een interview.
Interviewen is luisteren
Tijdens een goed interview is voornamelijk je gast aan het woord. Het is jouw taak als interviewer om het verhaal te sturen en te stimuleren met vragen. Enkel door te luisteren kan je op de juiste momenten inspelen op het verhaal van je gast. Alleen door te luisteren stel jij de vragen die ook bij je luisteraars op-poppen. Ook als jij niet meer je aandacht bij het verhaal van je gast kan houden is het van belang te luisteren. Juist dan moet je namelijk ingrijpen. Want grote kans dat je luisteraar anders ook afhaakt.
Interview dus nooit met een vragenlijst waarbij je vraag na vraag stelt. Dat voelt als een overhoring. Dan krijg je korte standaard antwoorden. Zonde van de tijd van je gast en je luisteraar.
Als jij interesse toont en je gast merkt dat je écht luistert, dan zal je gast jou meer willen vertellen. Zo krijg je openhartige interviews met uitspraken die niemand eerder hoorde van jouw gast.
Goede vragen
Oprechte vragen zijn vaak goede vragen. Natuurlijk moeten ze wel relevant zijn voor je luisteraar, maar als jij iets graag wilt weten, vraag het dan! Probeer je vragen nooit met het woord ‘Waarom’ te beginnen. Dit geeft je gast het idee dat hij zich dient te verantwoorden. Kies liever wie, wat, welke, waardoor, waarmee of hoe als eerst woord. Dit zijn vragen vanuit interesse zonder potentiële aanval.
Soms kan een gesloten vraag ook goed zijn voor een interview. Je geeft je gast een richting waardoor antwoorden makkelijker is. Ook kan een gast zich hierdoor juist begrepen voelen. Als je gesloten vraag samenvattend is bevestig je dat je je gast begrijpt. “Dus als ik je goed begrijp ….”
Script voor je podcast
Wil je graag een spontaan interview, met onverwachte uitspraken, met boeiende momenten die je luisteraars verrassen? Dan moet je een draaiboek hebben. Het klink misschien als tegenpolen, maar voorbereiding met een draaiboek geeft je de mogelijkheid om tot de boeiende momenten te komen. Je draaiboek is geen in steen gebeiteld pad wat je moet volgen. Je draaiboek is de route door je interview. Van die route kan je onverwachte uitstapjes maken, en na zo’n uitstapje helpt het je de lijn in je interview terug te vinden. Met een draaiboek kan je dus terugvallen op wat je vooraf bedacht hebt, en uitstapjes maken wanneer het interview er aanleiding toe geeft.
Jouw Podcast-draaiboek
Je draaiboek bestaat uit een paar vast onderdelen. Hieronder beschrijf ik wat sowieso slim is om in te vullen.
De Aankondiging
Open je podcast met de aankondiging van je gast. Dit stuk kan je het beste uitschrijven. Je wilt in korte tijd de aandacht grijpen van je luisteraar en de spanning opbouwen. Tevens wil je je gast een paar veren toesteken waardoor je gast zich bijzonder voelt. Vertel de grootste prestaties, tease over onderwerpen die je gaat bespreken, en noem als laatste pas de naam van je gast. Zo bouw je de spanning op.
Je eerste vraag
Het meest ongemakkelijke interview begint met ‘hallo’ zeggen tegen je gast. Je gast moet dan iets terug zeggen wat meestal ongemakkelijk en weinig inhoud heeft. Begin daarom direct na je introductie met een openingsvraag. Dit moet een makkelijke vraag zijn. Een luchtig begin. Maar het moet wel relevant zijn. Dus niet over het weer, of in hoeverre je gast het makkelijk kon vinden. Daarmee beledig je je luisteraar. Who cares…
Onderwerpen lijst
Maak een route voor je interview. Welke onderwerpen wil je bespreken. Als je dit van tevoren uitschrijft heb je de routekaart voor je interview, en als je een logische volgorde in je route hebt zal je merken dat je interview bijna natuurlijk deze route doorloopt. Voorkom een hele lijst van exacte vragen. Want als jij tijdens het antwoord van je gast bezig bent met de volgende vraag, vergeet je te luisteren. Hierboven las je waarom dit van levensbelang is!
Voor ieder onderwerp kan je een beginvraag opschrijven, zo kan je makkelijk een nieuw onderwerp inleiden. Een nieuw onderwerp is namelijk geen reactie op een eerder antwoord van je gast, het is een door jou bepaalde switch in je gesprek. Dit voorbereiden maakt het makkelijker en soepeler.
Afsluiting
Ken je het sprookje zonder einde? Gelukkig niet! Want net als elk verhaal heeft ook een interview een einde nodig. In je afsluiting werk je naar dat einde toe. Vaak is dit samenvatting van de belangrijkste punten uit je interview. Als je daar een kernboodschap weet uit te halen, dan ben je een geweldige interviewer en heeft je luisteraar een hulp aan jou om het verhaal rond te maken. Het is makkelijker dan het klinkt. Want je interview heeft namelijk altijd een bepaalde insteek, een centraal onderwerp. De conclusie over dit onderwerp is je afsluiting.
De outro
Na je afsluiting komt je outro. Bereid dit ook goed voor! Dit is het moment om de luisteraar te binden. Natuurlijk bedank je je gast. Maar direct daarna richt je je tot de luisteraar. Nu ga je je luisteraar namelijk vertellen waar hij meer kan vinden over de gast, je kan je sponsor benoemen, en je plaatst hier je call to action. Je wilt immers dat je luisteraars je podcast gaan volgen. Een leuk interview is daarvoor een goede reden, maar meer effect bereik je met een tease. Vertel je luisteraar wat hij mist als hij je volgende aflevering niet luistert. Gelukkig kan hij zich abonneren, dan mist hij de volgende aflevering niet! Een stukje psychologische beïnvloeding die cruciaal is voor jouw succes!
Maak het je zo gemakkelijk mogelijk
Hoe ontspannener jij bent tijdens het interview, des te meer jij het naar je zin hebt, des te leuker is jouw podcast om naar te luisteren. Alle voorbereiding die in hierboven heb beschreven is ervoor om jouw zweet te laten vloeien vóór het daadwerkelijke interview. Zo kan je relaxed met je gast praten en hoef je je tijdens het interview minder druk te maken.
Wees jezelf
Als jij in de presentator modus gaat, als jij je best gaat doen, als je je anders voordoet dan je bent, dan ben je niet op je best. Jij hebt je eigen stijl. Jij hebt jouw manier van spreken, van vragen stellen. Sommige mensen vinden het helemaal niks, anderen vinden het geweldig. Hoe meer jij jezelf bent, des te leuker zal jij het podcasten vinden, en des te leuker zullen je luisteraars jou vinden.
Elke dag beter
Met bovenstaande tips kan je jouw podcast beter maken door beter te interviewen. Zoals je merkt is een goede voorbereiding het halve werk. De andere helft is ervaring! Hoe vaker jij gasten interviewt in je podcast, des te beter worden de interviews, des te makkelijker en leuker wordt het voor je. Accepteer dat je mag groeien, dan je interviews beter worden naarmate je het vaker doet. Het blijft spannend, dus begin niet meteen met een BN-er of Hollywood-ster. Dan komt het goed en ga je een reeks geweldige podcasts maken!
Hoe nu verder?
In de podcast van Podcast College interview ik experts uit de podcast- en radiowereld. Ook interviewtechnieken bespreek ik . De geheimen van Award-winning podcasters en de trucjes die ervaren trainers uit Hilversum aan BN-ers leren, die hoor je exclusief in Podcast College. Mis ze niet en abonneer je direct op deze Podcast of Youtube kanaal!